Фундук

Фундук, або культурні сорти ліщини, відомий у культурі понад 2000 років. Згадують про цю культуру ще стародавні письменники: Теофраст, Катон Старший, Софокл, Вергі-лій, Колумела та інші.

Багатовікову давність має культура фундука в Азербайджані, Грузії, на Чорноморському узбережжі Краснодарського краю та на Південному березі Криму.

Найбільшого розвитку! набула культура фундука в країнах, які знаходяться на Чорноморському та Середземноморському узбережжях. В останні два сторіччя промислового значення набуває розведення фундука в Європі та Північній Америці.

За валовим збором горіхів фундука перше місце займає Туреччина, яка щорічно заготовляє до 300 тис. тонн, за нею йдуть Італія (28 тис. т), Іспанія (25 тис. т), Радянський Союз (15 тис. т) і США (6—11 тис. т).

Детальніше...
 

Закладання мигдалевого саду

Підготовка ґрунту. Витривалість і продуктивність промислового мигдалевого саду залежить від передсадивної підготовки ґрунту та умов росту.

Одним з першочергових заходів забезпечення оптимальних умов для росту мигдалю є максимально глибока плантажна оранка, при якій найбільш багаті на поживні речовини верхні шари ґрунту заорюють на велику глибину в зону майбутньої діяльності коренів.

Коренева система підщеп мигдалю для нормальної діяльності потребує високої аерації ґрунту, достатньої вологозабезпеченості та поживних речовин.

Від передсадивної підготовки ґрунту залежить продуктивність насаджень протягом 30—35 років.

Детальніше...
 

Вирощування пром. сортів мигдалю

Вибір місця і організація території розсадника. Під розсадник вибирають рівні ділянки з невеликим ухилом, де в посушливих умовах можна організувати штучне зрошення. Ділянка повинна бути захищена від сильних зимових і літніх гарячих вітрів і мати товстий шар (до 1,5—2 м) добре дренованого, родючого і незасоленого ґрунту. Поблизу розсадника повинно бути джерело зрошення. Якщо випадає більше 550—600 мм опадів, сіянці вирощують без зрошення.

Детальніше...
 

Розмноження мигдалю

Мигдаль розмножують насінням, а цінні сорти — щепленням.

Розмноження насінням не забезпечує збереження сортових біологічних властивостей і товарних якостей плодів, тому що рослини мигдалю, як і багато інших плодових культур, за своєю природою гетерозиготні. У зв'язку з цим розмноження насінням при створенні промислових насаджень не може бути рекомендоване без перещеплення сіянців кращими сортами.

Для створення промислових садів мигдалю сорти його розмножують щепленнями на відповідних підщепах, підщепами для солодкого мигдалю можуть бути мигдаль звичайний, мигдаль-персик і міжвидові гібриди.

Детальніше...
 

Агротехніка вирощування мигдалю

Райони вирощування. Серед горіхоплідних порід мигдаль найбільш вибагливий до кліматичних умов. Навіть у прибережних районах Середземномор'я, у Каліфорнії, де взимку морозів не буває. Під час цвітіння мигдалю часто бувають заморозки, перезволоженість повітря, при яких погано проходить процес запилення й запліднення, що знижує урожайність рослин. На півдні-країни — у районах Криму, придунайській зоні Одеської області, а також у Середній Азії і Закавказзі — мигдаль вирощують протягом багатьох сторіч. Раніше мигдаль вирощували з насіння, тому переважна більшість його дуже рано цвіла і погано плодоносила. Лише в результаті селекційних робіт були створені пізньоквітучі сорти, які у відповідних умовах здатні забезпечувати регулярне плодоношення.

Детальніше...
 
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Наступна > Кінець >>

Сторінка 2 з 9

Використання матеріалів сайту можливе виключно з некоммерційною метою. Обов'язковою умовою є розміщення не прихованого від індексування та легко доступного для ока, посилання на наш сайт:

{матеріал передруковано з інтернет-ресурса avgust.in.ua}.