Чим корисні волоські горіхи
Біологія Горіх волоський (Juglans regia L.) - південна рослина, що належить до сімейства горіхових. У дикій природі дерева волоського горіха зустрічаються в Малій, Передній і Середній Азії, Китаї, Японії і Кореї. Рослина є високою (до 30 м) і досить могутньою (до 2 м в діаметрі). Перші плоди з'являються на горісі на пятий-десятий роки життя, але деякі форми плодоносять і в трьох-чотирьохрічнім віці.
На одному дереві може дозрівати до 100 кг горіхів.
Тривалість життя горіхового дерева обчислюється сторіччями, а окремі особини живуть більше 400 років. Горіх вирощують не тільки ради смачних і корисних плодів, але і якісної деревини, а також захисту саду - фітонциди, що виділяються рослиною, відлякують мошок.
Користь
Волоський горіх по калорійності в сім разів перевищує яловичину. До складу ядра входить до 17% білка (приблизно стільки ж знаходиться в сирі). Кілограм ядер волоських горіхів замінює подвійну денну норму білого хліба плюс кілограм яловичини. На долю жирного масла доводиться в середньому 65%, вуглеводів - 16%. Також в горісі міститься невелика кількість води, 0,3 мг вітаміну В12, небагато вітамінів А і В2, вітаміни К, Е. Лікарі радять їсти ядра волоських горіхів при стомленні і виснаженні, після хвороби, пологів. Крім того, вживання горіхів сприяє нормалізації зниженої або підвищеної шлункової секреції. В складі волоських горіхів багато ненасичених жирних кислот (омега 3). Їх вдала сполука з мінеральними речовинами (фосфором, марганцем, йодом) дозволяє додавати волоські горіхи в раціон хворих атеросклерозом та гіпертониєю. Горіхи рекомендують при браку вітамінів, солей кобальту та заліза в організмі. Наявність калію та магнію робить їх корисними при малокров’ї. Зеленому, ще м’який плід горіха утримує в собі до 3% вітамина С. Що є більше, ніж у шипшини. Приблизно стільки ж аскорбінової кислоти знаходиться і в листях. В ядрі зрілого горіха вітаміна С немає. Найсмачніші ядра - з легкою терпкістю, гіркуватістю із-за дубильних речовин, що містяться в них. Ядро такого горіха покрите тонкою шкірястою оболонкою, що має світле забарвлення із золотистим відтінком. 
Старогрецький історик Геродот стверджував, що жерці Стародавнього Вавілона забороняли простим людям їсти волоські горіхи, оскільки вважалося, що вони благотворно впливають на розумову діяльність, а це простолюдинам ні до чого. |